13 de desembre del 2021

Caga, tió

Ja saps que la meva felicitació de Nadal a família i amics no és una felicitació convencional en paper, amb alguna il·lustració inspirada en el Nadal i purpurina. Res a veure. La meva felicitació de Nadal no podia ser d'altra manera és de ganxet. I enguany, ha tocat un personatge de la tradició catalana de Nadal: el Tió.

Per descomptat, a les que ja teniu el Tió a casa des de fa dies, ben abrigadet amb la manta i ben alimentat a base de taronges i mandarines, no cal que us expliqui aquesta tradició i podeu descarregar-vos el patró directament.

A les que no coneixeu aquesta tradició, us en faig cinc cèntims. El Tió de Nadal no és altra cosa que un tronc de fusta, però és màgic. Se’l representa amb potes, tapat amb una manta, una cara alegre i la barretina catalana. 

Uns dies abans de Nadal, les famílies s'endinsen al bosc per buscar el Tió. Un cop a casa, els nens tenen l'encàrrec d’alimentar-lo. El Tió menja a la nit, quan la resta dorm. I és important que mengi força perquè com més mengi, més grans seran els regals que cagarà després.

La nit de Nadal, la família es reuneix al voltant del Tió de Nadal. És llavors que els nens canten la cançó “Caga, Tió” i li donen cops amb un bastó perquè comenci a cagar els regals. Quan s'acaba la cançó, els nens aixequen la manta i troben els regals que el tió ha cagat.

Els catalans som una mica estranys, és veritat. Però el Tió de Nadal és una tradició amb segles d'història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d'hivern.

I, després d'aquesta classe de folklore català, tornem al ganxet. És evident que el patró no té cap secret: és un cilindre amb dues potes. En tot cas, la clau són els colors i els brodats. I és que els tions amigurumi que vaig trobar per les xarxes feien una mica de por. Jo t'aconsello triar marrons clars i fer uns brodats delicats: aquests ulls tan senzills donen al meu tió un aspecte somrient i el nas, amb la socorreguda tècnica del nus francès, és la cirereta del pastís.

A hores d'ara, el meu petit exèrcit de tions de Nadal està viatjant d'aquí cap allà. No sé si cagaran gaires regals però el meu desig és que portin un somriure i una mica d'il·lusió a les cases de la família i els amics.

I tu, com felicites el Nadal?

7 comentaris:

  1. Es una monada!!!!
    Mil gracias por compartir el patrón... a ver si lo hago para el año que viene!
    Muak

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, Ana! Eso, eso! Apúntalo en la lista! 😉

      Elimina
  2. El amigurumi puede ser sencillo en su creación, pero la historia es taaaaan bonita que lo hace muy grande!
    Me ha encantado conocerla...y no sois raros...sois muy creativos por allí ;-))
    Muaks

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja. De verdad no te parece un poco raro lo de apalear un tronco y que cague regalos? Pero hay que reconocer que es muy divertido. Gracias, Ani! Y feliz Navidad!

      Elimina
  3. Preciosa manera de felicitar a los tuyos! Conocía vuestra tradición ya que tengo muchos amigos en Catalunya y desde hace muchos años un tió luce al lado de nuestro Olentzero por Navidad!
    Yo también felicito a los míos con algo hecho a mano.
    Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sííí? Jajaja. Qué combinación tan bonita: un Olentzero y un Tió. Eso es mestizaje, claro que sí. Gracias, Pilar! Las felicitaciones hechas a mano y con amor son las mejores. Qué pena que desde aquí solo puedo enviarte una felicitación virtual: Feliz Navidad, Pilar! Besos!

      Elimina